Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır? Aşı Kalemi Özellikleri ve Bakımı
Bitki yetiştiriciliğinde oldukça önemli bir yeri olan ceviz ağacına nasıl aşı yapılır? Bilmeniz gereken tüm detayları anlattık.
Bitki yetiştiriciliğinde önemli bir paya sahip olan ceviz yetiştiriciliği, hem tüketim hem de ticaret yönünden oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Ceviz aşısı nasıl yapılır? Farklı ceviz çeşitlerinin özelliğini bir araya getirerek istenen özelliklere sahip yeni ceviz türü yetiştirmek de mümkündür.
Ceviz kalem aşısı ve ceviz göz aşısı gibi farklı aşı yöntemleri kullanılmaktadır. Yetiştirilecek olan ceviz türlerinin aşılı olanların aşısız olanlara göre %60 varan bir verim farkı olduğu ortaya görülmüştür.
İyi bakıldığında aşılanmış ceviz ağaçları yıllarca verim verebilir ve sürdürülebilir bir gelir kaynağı olabilmektedir. İyi bakıldığında aşılanmış ceviz ağaçları yıllarca verim verebilir ve sürdürülebilir bir gelir kaynağı olabilmektedir.
Ceviz Aşısı Nedir?
Ceviz aşısı nasıl yapılır ? Genellikle ceviz fidanlarının üzerine başka bir ceviz çeşidinden alınmış olunan sürgünlerin farklı yöntemler ve teknik ekipmanlar kullanılarak yapılan işlemdir. Oluşturulan aşı sürgünlerin büyümesiyle gövde ve meyve kısmı anacın kök kısmı gelişmektedir.
Bu yöntem, istenilen özelliklere sahip ceviz çeşitlerini yetiştirmek veya belirli hastalıklara dayanıklı kök sistemleri elde etmek için yaygın olarak kullanılır.
Ceviz Aşısı İçin Aşı Kalemi Özellikleri
Ceviz açısında kullanılacak kalemin özelliklerinin en önemlisi anaç ve sürgünün birbirine uyumlu olması gerekmektedir. Yani aynı yılın sürgünleri olmalıdır.
Bu sayede başarı oranı daha fazla artacaktır. Kullanılan aşı yöntemlerine göre kalemler de değişebilmektedir. Hangi yöntem yapılacaksa ona uygun kalem seçilmelidir.
Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır?
Ceviz aşısının yapılabilmesi için ilk önce hangi yöntemle yapılması gerektiği bilinmelidir. Yama T göz aşısı, omega aşısı, dilcikli aşı, yarma kalem aşısı gibi cevizli kullanılan aşı yöntemlerinin herhangi biri tercih edilmelidir. Bunlar içerisinde en çok kullanılan yarma kalem aşısı için şu yöntemler kullanılabilir. ceviz aşısı nasıl yapılır?
Aşılama için bir araç ve bir fidan sürgünü seçilmeli. Cevizlerin özsuyu olan juglans maddesi kalem ve anaçlarda önceden kesilmeli ve 15 gün boyunca bekletilmelidir. Daha sonrasında anaç ağacın gövdesinin Köke yakın kısmından kesilerek üst kısmı atılır ve getirdiğimiz sürgün aşı kalemlerini uçlarını sivrilterek doğru bir şekilde anacın üzerine yerleştirilir ve kabuk uyumu sağlanır.
Daha sonrasında aşı bölgesine Aşı macunu sürülerek çatlaklar kapatılır ve üzerine aşı bandı ile sarılarak hava almaması sağlanır.
Aşı işleminden sonra bitkiye düzenli sulama ve bakım işlemleri yapılmalı böylelikle başarı oranı arttırılmalıdır. Bir aşı işlemi yapılırken dikkatli olmak ve teknikleri doğru kullanmak önemlidir. Başarılı bir aşılama işlemi sağlıklı ve güçlü bir ağaç geliştirmek için önemlidir.
Ceviz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
ceviz aşısı ne zaman yapılır ? Genellikle kış donlarını atlattıktan sonra ilkbahar döneminde veya erken yaz döneminde yapılmaktadır. Bunun nedeni ise bitkilerin bu dönemde büyüme potansiyelinin en yüksek olduğu ve aşının daha iyi tutacağı dönem olmasıdır.
Bu dönemde ağaçların büyüme hormonları aktif hale gelir ve aşılanan sürgünlerin daha hızlı iyileşmesi ve büyümesi beklenir. Ancak, iklim ve bölgesel koşullara bağlı olarak aşı işlemi bazı durumlarda farklı zamanlarda da yapılabilir.
Ceviz Aşısı Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Ceviz sisi yapıldıktan sonra düzenli olarak bakım işlemlerinin yapılması, sağlıklı birer ağaç yetiştirmek için önemlidir. Bitkiler için önemli olan sulama periyodu ilkbaharda başlayıp hasada kadar devam etmektedir. Yeni aşılanmış ceviz ağacının toprağının nemli kalması ise önemlidir. Çünkü toprakta eğer su sıkıntısı olursa Meyve eğriliği ve meyve kalitesi düşmektedir.
Ceviz bahçeleri tesis edilmeden önce toprak analizi yapılmalı ve buna göre toprağa gerekli mineraller kazandırılmalıdır. Besin maddeleri eksikliğinde büyüme ve gelişme duraksayabilir.
Aşılanmış ağaçlar, diğer ceviz ağaçları gibi hastalık ve zararlılara karşı duyarlı olabilir. Bu nedenle düzenli olarak bitki ve çevresinde hastalık belirtileri veya zararları için kontroller yapılmalıdır.
Aşılanmış ağacın anaç kısımlarında istenmeyen sürgünler çıkabilir. Bu sürgünler sürekli kesilmeli ve kontrol edilmelidir. Aksi halde istediğimiz sürgün kısmında yeterli derecede büyüme meydana gelmeyebilir.
Ayrıca aşının yapıldığı yer sürekli kontrol edilmeli, hastalık ve zararlılardan ari olması için gerekirse bandın veya aşı macunun değiştirilmesi gerekmektedir. Aşı sonrasındaki bu temel unsurlar başarılı bir aşama işlemi ve düzenli bakım ile sağlıklı ve verimli ceviz ağaçları yetiştirmeyi sağlayacaktır.
Ceviz Aşısı Yöntemleri Nelerdir?
Ceviz aşısı nasıl olur ? Birçok aşılama yöntemi vardır Her bir yöntemin avantajları ve dezavantajları olabilir ve doğru yöntemi seçmek, aşılamadan beklenen sonuçları elde etmede önemlidir.
Aşı yöntemleri içerisinde cevizler de başarılı olanlar şunlardır:
- Yama T Göz Aşısı: Yama ceviz göz aşısı yönteminde anaç üzerine bir T harfi gibi yara açılır ve Sağlıklı bir sürgünden tomurcuğu üzerinde olan bir kısım kesilerek T Harfi şeklindeki yara içine yerleştirilir ve kenarları aşı bandıyla hava almayacak şekilde sarılır. Bu yöntem, anaç ve aşı kalemi arasında iyi bir uyum sağlayarak başarılı bir aşılamayı teşvik eder.
- Omega Aşısı: Omega aşısı yönteminde Anaç üzerine omega şeklinde bi yere açılır ve Açılan bu yarı için genellikle 1-2 yıllık sürgünlerden aşı kalemi çıkarılır. Aşı kalemi, anaç üzerindeki omega yarasının içine yerleştirilir ve sıkıca bağlanır.
- Dilcikli Aşı: Dilcikli aşı yönteminde anaç yani üzerine V şeklinde bir dilcik oluşturulur. Aşı kalemi olarak kullanılacak tomurcuk, dilcik oluşturulan yaraya yerleştirilir.
- Yarma Kalem Aşısı: yarma ceviz kalem aşısı yönteminde I şeklinde bir yara açılır ve aşı kalemi bu yara içerisine kabuk uyumu olacak şekilde yerleştirilir. Yarma kalem aşısı, daha kalın ve büyük çaplı aşı kalemleriyle kullanılarak daha yaşlı anaçlarda ve aşılanacak sürgünlerin kalın olduğu durumlarda tercih edilebilir.
Aşı Kalemi Nasıl Muhafaza Edilmeli
Ceviz aşısı, diğer meyve ağaçlarından farklı olarak yapılır çünkü cevizlerde juglans maddesi (özü suyu) bulunur ve bu madde aşının tutmasına engel olabilir. Aşılamadan en az 15 gün önce anaçlarda aşı yerlerinin kesilerek bu özsuyun akıtılması gereklidir.
- Aşının başarılı olabilmesi için ortalama 25 derece sıcaklık ve gece-gündüz sıcaklık farkının 10 dereceden az olması önemlidir.
- Hastalıklı veya zararlı ağaçlardan kalem alınmamalıdır.
- Malzemeler steril olmalıdır.
- Geç açan yerli çeşitlerden kalem seçilmelidir.
- Kalemler streç filmle paketlenip, +4 derecede buzdolabında dik olarak muhafaza edilir.
Ceviz Aşısı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aşı yapan kişinin Deneyimi ve Becerisi önemlidir çünkü ceviz aşısında başarı oranı, diğer meyve türlerine göre genelde daha düşüktür.Aşı yapan kişinin deneyimi ve becerisi, aşının tutma başarısında kritik öneme sahiptir.
Kullanılan bıçak veya kesici aletler çok keskin olmalı ve düzgün, tek darbede kesim yapabilmelidir. Aşıyı sarmak için pamuk ipliği veya aşı bandı tercih edilmelidir.
Malzemelerin steril olmasına dikkat edilmelidir.Sağlıklı ve iyi gelişmiş yıllık sürgünler aşı kalemi olarak alınmalıdır. Kalem üzerindeki sürmemiş gözler kullanılmalı, tercihen 2. ile 5. gözler arası seçilmelidir. Kesilen kalemler, saklanma ve aşı yapılma sırasında mutlaka nemli bir ortamda muhafaza edilmelidir. Streç film ile paketlenerek +4 derecede buzdolabında dik olarak tutulmalıdır.
Aşı zamanı, fidanların ve sürgünlerin kabuğunu en kolay bıraktığı zamandır. Ceviz aşısı hangi ayda yapılır ? En uygun aşı zamanı, Nisan ayının son haftası ile 10 Mayıs tarihleri arasıdadır. Aşılama zamanından en az 15 gün önce anaçlardaki aşı yerleri kesilerek özsuyun akıtılması gereklidir.
Cevizlerde kabuk aşısı (çoban aşısı) metodu kullanılır ve anaçlar filizlenip kabukları patladıktan sonra uygulanır. Bitkinin düzenli sulanması ve gübrelenmesi önemlidir. Aşı bölgesinin düzenli kontrolü yapılmalı, hastalık ve zararlılar açısından bitki gözlemlenmelidir.
Aşılama işleminden sonra bitkinin gelişimi düzenli olarak izlenmelidir. İyileşme belirtileri ve aşının tutma başarısı takip edilmeli, gerektiğinde ek önlemler alınmalıdır. Aşı yerinin ve kalemlerin nemini kaybetmemesi için gerekli uygulamalar yapılmalıdır.
Sonuç olarak, ceviz aşısı, ceviz yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi artırmak için önemli bir yöntemdir. Bu süreçte iki ana yöntem olarak ceviz kalem aşısı ve ceviz göz aşısı kullanılarak .Ceviz aşısı nasıl yapılır, sorusuna cevap verilmeye çalışılmıştır.
Permakültür hakkında önemli bilgiler verdiğimiz “Sürdürülebilir Tarımda Permakültür Prensipleri” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.