Çiftçi-Sen’den Zeytinlik Yasasına Tepki
Çiftçi-Sen, torba yasa teklifiyle zeytinliklerin madencilik ve enerji şirketlerine açılmasına tepki gösterdi. Yasa girişiminin geri çekilmesini istedi.

Çiftçi-Sen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yeni torba yasa teklifine karşı çıkarak, zeytinliklerin ve tarım arazilerinin madencilik ile enerji şirketlerine açılmasına sert tepki gösterdi. Sendika, söz konusu düzenlemenin hayata geçmesi halinde “zeytin kıyımının” yasal zemin kazanacağını belirtti.
Yapılan yazılı açıklamada, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara geldiği günden bu yana doğayı ve tarım alanlarını sermayenin taleplerine göre şekillendirdiği ifade edildi. Özellikle zeytinlikleri koruyan 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun’un 20. maddesine dikkat çekilerek, bu yasa maddesinin şirketler tarafından en çok engel olarak görüldüğü vurgulandı.
Söz konusu maddenin, zeytinlik sahalarına en az üç kilometre mesafede, zeytinyağı fabrikası dışında tesis kurulmasını yasakladığı hatırlatıldı. Bu koruma hükmünün, bugüne dek birçok kez yasa, yönetmelik ya da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yoluyla aşılmak istendiği belirtildi.
Açıklamada, zeytin ağaçlarının sadece tarımsal değil, aynı zamanda binlerce yıllık kültürel birikimi taşıyan varlıklar olduğuna işaret edilerek, “Zeytinlikler bir gıda ürünü üretmenin ötesinde kültürel mirastır” denildi.
Çiftçi-Sen, 2012’den bu yana yapılan girişimlerin kamuoyu baskısıyla geri çekildiğini, 2022’de yönetmelikle yapılan bir düzenlemenin ise Danıştay tarafından iptal edildiğini anımsattı. En son Hatay’da zeytinliklerin “rezerv alan” ilan edilerek ranta açıldığı ve tüm tepkilere rağmen binlerce zeytin ağacının kökünden söküldüğü bilgisi de paylaşıldı.
Sendika, üretici, tüketici ve ekoloji hareketlerine birlikte mücadele çağrısında bulundu. Daha önce olduğu gibi bu yasa teklifinin de geri çektirilebileceğini vurgulayan Çiftçi-Sen, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
“AKP ve şirketler; zeytinimize, toprağımıza, suyumuza, tohumumuza, otlak ve meralarımıza saldırmaktan vazgeçin! Gıda egemenliği hemen şimdi! Köylü hakları hemen şimdi!”