Hayvancılık

Kurban Bayramı Dana Karkas Et Kesim Fiyatları | 2023

Kurban Bayramı dana, kuzu karkas et kesim fiyatları hakkında detaylı bilgiler.

Kurban Bayramı yaklaşırken hayvan piyasasında son durumu aktarıyoruz. Son iki hafta boyunca stabil bir seyir izleyen et fiyatlarında, son bir hafta içerisinde düşüş gözlendi. Özellikle dana ve kuzu karkas kesim fiyatlarındaki bu düşüş, bayram öncesi piyasayı yakından takip eden vatandaşların ilgisini çekti.

Dana karkas kesim fiyatları, iki hafta boyunca 230-235 TL bandında seyretmesinin ardından, son bir haftada 5 lira düşüş göstererek ortalama 228 lira seviyesine geriledi. Kuzu karkas kesim fiyatları ise aynı dönemde 200 lira civarında seyretti ve son bir haftada 6 lira düşerek 190-192 lira seviyesine indi.

Bu düşüşün temel nedeni olarak, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) yurt dışından ithal ettiği kasaplık hayvanların özel sektöre satışının artması gösteriliyor. Bu durum, et fiyatlarını artırma eğiliminde olan karkas kesim fiyatlarının son iki hafta içinde yükselmesini durdurmuş oldu.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) ise 1 Haziran itibariyle haftalık dana ve kuzu karkas kesim fiyatlarını açıkladı. UKON’un açıklamasına göre, dana karkas kesim fiyatı 228,24 lira, kuzu karkas kesim fiyatı ise 191,75 lira oldu.

UKON’un açıkladığı fiyatlar, Türkiye’nin 7 bölgesindeki kombinalar ve kesimhanelerden alınan ortalama fiyatları temsil ediyor. Buna göre, Ege Bölgesi’nde dana karkas kesim fiyatı 232,50 TL, Akdeniz Bölgesi’nde 228,50 TL, Marmara Bölgesi’nde 231,90 TL, İç Anadolu Bölgesi’nde 228,80 TL, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 223,25 TL, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 222 TL ve Karadeniz Bölgesi’nde ise 230,75 TL oldu.

Kurban Bayramı öncesinde hayvan fiyatlarındaki bu düşüş, tüketicilerin ve sektör temsilcilerinin yakından takip ettiği bir konu oldu. Özellikle bayram öncesi bu tür hareketliliklerin, et fiyatlarına etkisi ve piyasa dinamikleri önümüzdeki günlerde daha net anlaşılacak.